Interactiv
Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală
Identitate națională și Centenarul Marii Uniri
Pentru a înțelege mai bine practicile de consum cultural, este nevoie de cunoașterea modului în care se definesc oamenii dintr-un anumit spațiu geografic. Apartenența la o identitate națională nu mai este văzută în literatura de specialitate recentă ca un atribut prestabilit, ci ca o problemă de alegere dintre mai multe posibile identități supra sau subnaționale.
Din punctul de vedere al autoidentificării (sub)naționale, majoritatea populației din județul Gorj consideră importante identitățile locale, județene și naționale și într-o mai mică măsură identitatea asociată regiunii istorice (Oltenia). În același timp, pentru trei sferturi dintre respondenți, identitatea culturală a județului este definită prin Constantin Brâncuși și operele sale.
Deși consideră importante tradițiile și obiceiurile, populația gorjeană nu are o raportare exclusiv conservatoare cu privire la aceste elemente. Respondenții au exprimat un nivel ridicat de acceptare a tradițiilor și a obiceiurilor altor culturi. Tocmai de aceea, această deschidere culturală ar putea fi valorificată la nivelul evenimentelor și al activităților organizate de instituțiile de cultură din județ.
[Dumneavoastră din care grup simțiți că faceți parte?]
[Cât de importante sunt pentru dumneavoastră următoarele aspecte pentru a fi „un adevărat român”?]
_