Cultura în carantină – Monitorizarea domeniului cultural în timpul crizei Covid-19

Efecte asupra domeniului cultural

Dată lansare: 8 aprilie 2020

Măsurile luate pentru a proteja sănătatea și siguranța cetățenilor în contextul generat de criza Covid-19 au afectat întreaga societate, destabilizând economia, precum și funcționarea instituțiilor și a mediului privat. Astfel, în domeniul cultural s-au manifestat următoarele consecințe:

  • Suspendarea tuturor activităților cu public
  • Anularea sau amânarea evenimentelor cu public
  • Sectorului cultural independent pierde principalele surse de finanțare

Aceste efecte au declanșat la rândul lor schimbări în ceea ce privește atât oferta de produse culturale, cât și consumul acestora, așa cum vom detalia în continuare.

Printre altele, măsurile au afectat activitatea instituțiilor culturale din România și nu numai, prin restricționarea mobilității publicului consumator: deplasarea persoanelor este restricționată, formarea grupurilor este limitată la 3 persoane, instituțiile care lucrează cu publicul au fost obligate să-și suspende activitatea. Putem specula, de asemenea, că valul de suspendări ale contractelor de muncă, șomajul tehnic și perspectiva unei crize economice în orizontul apropiat au contribuit la o redefinire a priorităților cheltuielilor individuale.

Măsuri similare au fost luate și în alte state din Europa, dar și de pe alte continente, astfel că, odată cu evoluția pandemiei, se dezvoltă pe întregul glob strategii și reacții care să contracareze efectele virusului nu doar asupra sănătății, ci și asupra altor paliere ale vieții cotidiene, printre care și cultura.