Dinamica infrastructurii și accesul la bibliotecile publice
Actualizat la 09/11/2023
Descriere
Această publicație prezintă dinamica din ultimele decenii a unor aspecte esențiale privind rețeaua bibliotecilor publice din România. Primul capitol ilustrează distribuția teritorială a bibliotecilor publice pe un suport cartografic interactiv cu dezagregare până la nivel de localitate. Ulterior, capitolul prezintă o comparație dinamică a evoluției bibliotecilor publice la nivelul județelor în perioada 1995-2022. În continuare, capitolul al doilea abordează interactiv subiectul complementar al accesului populației la biblioteca publică din localitatea de rezidență.
În ultimele trei decenii, numărul bibliotecilor publice active a înregistrat scăderi considerabile. În mod inerent, a scăzut accesul populației la biblioteca publică din localitatea de rezidență. Prin urmare, este din ce în ce mai restrâns accesul cetățenilor la cultură și educație.
Metodologie
Sursa principală a datelor utilizate este Institutul Național de Statistică:
- Pentru numărul bibliotecilor publice – setul ART101B din Tempo-Online
- Pentru populația la nivel de localitate, după domiciliu – setul POP107A din Tempo-Online
- Pentru populația rezidentă la nivel de localitate – setul P15 din rezultatele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor din 2021.
- Pentru conturul și coordonatele unităților administrativ-teritoriale – seturile Limite județe poligon, Limite UAT poligon și Localități România punct de la geo-spatial.org.
Datele au fost prelucrate statistic și în format vizual de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală.
Echipă
- Autori: Alin Savu, Bogdan Pălici, Maria Trifon
- Web developer: Cristian Georgescu
DOI (Digital Object Identifier)
https://doi.org/10.61789/pub.cdi.bibp.23
© 2024 Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală.
Utilizarea conținutului acestui website, cu titlu explicativ, în publicații este autorizată numai cu indicarea clară și precisă a sursei. Platforma și publicațiile digitale componente sunt licențiate sub Atribuire-Necomercial 4.0 Internațional